“Veranderen gaat nooit over het kunnen, maar altijd over het willen.”

SmitDeVries

07 december 2020 | Achivers

Verandering is een thema waar iedereen mee te maken heeft. Binnen het bedrijfsleven, op school, binnen je gezin, overal heb je te maken met verandering of het verlangen hiernaar. Maar wat zorgt er nou voor dat we kunnen veranderen, dat we succesvol zijn in het volgen van een andere koers.

Ik heb 15 jaar in de financiële dienstverlening mogen werken en ik heb hier diverse functies mogen bekleden. Steeds werd ik gevraagd voor een functie een stapje hoger op de ladder. Van adviseur naar manager en van manager naar directeur. Iedere keer als ze mij hiervoor vroegen streelde dat mijn ego en was ik trots op wat ik had bereikt. In al die jaren heb ik alle werkzaamheden bij de functies wel uitgevoerd, maar over het algemeen werd ik er niet gelukkig van en kreeg ik er dus geen of weinig energie van. Maar telkens als ik hier verandering in wilde brengen, werd ik gevraagd voor de volgende stap op de ladder en vloog ik daar weer in.

Toen ik als directeur verantwoordelijk was voor 90 medewerkers, merkte ik dat ik iets anders dan alle werkzaamheden van een directeur gaver vond. Namelijk met mensen bezig zijn en voor groei en ontwikkeling zorgen. Misschien bij gebrek aan een hogere sport op de ladder, heb ik daar een keus gemaakt dat het moest veranderen.

Mensen en het waarom achter de dingen die zij doen, het gedrag dat ze vertonen, dat fascineert en inspireert mij. Waarom zijn mensen succesvol en waarom juist niet? Waar en hoe kan ik meerwaarde creëren voor mensen en bedrijven?

Drie stappen

Inmiddels weet ik dat er 3 belangrijke stappen (Neuro Associative Conditioning) zijn, die zorgen voor blijvende verandering;

  1. Get leverage”. Zorg voor een noodzaak. If you can’t, you must.
  2. Doorbreek je patroon.
  3. Creëer een empowering alternatief patroon en bevestig/herhaal deze tot het een gewoonte is geworden (borgen).

Alle vooruitgang komt door het doorbreken van patronen. Dit geld voor jou als persoon en zeker ook voor teams, afdelingen en hele bedrijven. Niet het erover denken en praten, maar door het daadwerkelijk te doen.

Je kunt iets begrijpen, maar je weet het niet tot je het daadwerkelijk hebt gedaan.

Leverage

Ik besloot om eerst goed met mijn vrouw in gesprek te gaan over wat ik nou werkelijk wilde. Het bleek dat ik veel aannames in mijn hoofd had over wat zij belangrijk vond (inkomen, status, het feit dat je als directeur bepaalde voordelen had binnen de financiële wereld, zekerheid). Gek eigenlijk, je kent elkaar door en door en toch zijn er aannames over hoe iemand denkt die je te weinig checkt. Zij geloofde in mij en mijn dromen en stimuleerde mij om ervoor te gaan.

Na deze gesprekken met mijn vrouw over mijn droom om mensen te trainen en te coachen, bedrijven te helpen bij veranderingstrajecten en iedere dag meerwaarde te creëren, heb ik dus gezorgd voor Leverage, mijn noodzaak.

Doorbreek je patronen

Door een vertrouwensbreuk binnen de directie (door mij aan de kaak gesteld) werden alle functies opnieuw gewogen en verdeeld. En wat denk je? Werd ik toch weer gevraagd voor een sport hoger op de ladder waarvan ik niet had verwacht dat die er voor mij zou zijn.

Maar waar ik vroeger trots en vereerd zou zijn, doorbrak ik nu het patroon. Ik besloot om mijn droom te volgen en de gouden ketenen van de financiële wereld los te laten en te kiezen voor mezelf.

Borging

Nu 10 jaar geleden, heb ik deze stap gezet en nog iedere dag ben ik bezig om te werken aan mijn nieuwe patroon en dus te zorgen voor borging. Hier geniet enorm van. Ik merk dat sinds ik als trainer, coach en adviseur mensen en bedrijven mag helpen om meerwaarde voor ze te creëren en verandering te weeg mag brengen, ik met een glimlach door het leven ga. Hoe gaaf is dat!

“The past does not equal the future, unless you live there”

Deel dit bericht

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven