Laat je nooit meer kwetsen

SmitDeVries

28 februari 2022 | Achivers

Wij geloven in de goedheid van de mens. Ja, natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar het gros van de mensen wil niemand pijn doen. Echt niemand. Wij zijn van mening dat een ander je niet kan kwetsen. Dat doe je namelijk zelf. Jij en niemand anders. Door bijvoorbeeld de opmerking van de ander als een aanval te beschouwen. De meeste mensen slaan daarna dicht en vermijden het liefst ieder contact. Weg relatie of vriendschap. De een is boos of teleurgesteld. De ander is zich meestal van geen kwaad bewust.

Jouw waarheid

Ieder mens is uniek. En dan bedoelen wij echt uniek. Dat wordt door veel factoren bepaald: waar je bent opgegroeid, met welke normen en waarden, welke ervaringen je hebt opgedaan, welke opleiding je hebt gevolgd. En ga zo maar door. Hierdoor ontstaat jouw kijk op de wereld. Jouw beeld van de werkelijkheid. Daarmee jouw waarheid. Dat is natuurlijk wat anders dan dé waarheid. Zo heeft ieder mens z’n eigen waarheid. Dat is de reden dat we het niet altijd met elkaar eens zijn. Klinkt logisch toch?

Wat te doen?

Jouw rotgevoel na een opmerking van een ander komt dus niet door hem of haar, maar door jezelf. Omdat jij anders bent geprogrammeerd en daardoor informatie anders verwerkt. Je hoort jezelf al denken: belachelijk, dat zou ik nooit doen! Dat klopt. Jij niet. Als dit weer een keer gebeurt, kun je twee dingen doen. Je accepteert dat iedereen een andere mening mag hebben en vindt dat echt oké. Elke opmerking mag gewoon worden geplaatst. Omdat de intentie waarschijnlijk goed is. Je laat ‘m van je afglijden, omdat jij als geen ander weet dat je als mens goed in elkaar zit. Of je gaat rustig het gesprek aan en benoemt wat er door die opmerking met jou gebeurt. En of dat ook de bedoeling is. Door open, eerlijk en met respect te communiceren, zal er veel meer wederzijds begrip zijn. Je zult erachter komen dat de ander in 99 procent van de gevallen niet de bedoeling heeft gehad om jou te kwetsen.

Mindset en begrip

Natuurlijk is het niet zo simpel als wij hierboven schetsen. Maar in de basis klopt het wel. Het gaat om mindset en begrip. Om houden van jezelf. En om het accepteren van anderen zoals ze zijn. Laat je door jezelf dus nooit meer kwetsen. Nooit meer!

Als jij jezelf hierin herkent en ondersteuning kunt gebruiken, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar top