Jij bent de keuzes die je maakt

SmitDeVries

22 maart 2021 | Achivers

“Persoonlijk leiderschap betekent dat jij je leven leidt op jouw voorwaarden, dat jij je eigen leefregels bepaalt”. Dit is een quote uit een programma dat ik heb gevolgd om mezelf verder te ontwikkelen en toe te passen als ik met mensen mag werken aan hun succes en geluk.

Blijf jezelf ontwikkelen

Ik hecht er waarde aan om mezelf altijd door te ontwikkelen en te groeien als mens. Vaak heb ik geroepen dat ik te weinig tijd heb voor een cursus of coaching voor mezelf. Heb ik dat nodig? En wie is er trouwens goed genoeg om mij te coachen. Dat is toch mijn werk en ik ken toch alle tips en trucs voor een geweldig leven?

Mogelijk herken je de innerlijke communicatie met jezelf. Je werpt allerlei argumenten op, zodat jij gewoon door kunt gaan met wat je doet. En achteraf maar klagen dat je niet hebt bereikt wat je wilde.

Als jij je hierin herkent, ben jij niet de regisseur in jouw leven. Bepaal jij zelf niet de regels en heb je dus geen of niet voldoende controle over je leven. En als jij het niet hebt, wie dan wel? Dat betekent dat iemand anders bepaalt hoe jij leeft. Dat jij altijd rekening houdt met wat anderen van je vinden en hoe anderen willen/vinden dat jij je leven leidt. Het getuigt niet van persoonlijke kracht. Even luid en duidelijk; jij neemt dan niet de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Succesvolle mensen weten wat ze willen en leven op hun eigen voorwaarden.

“Alles wat je nu bent is het resultaat van de keuzes die je hebt gemaakt. Wil jij het anders, dan is het nú tijd om andere keuzes te maken.”

Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw resultaat

De enige die verantwoordelijk is voor jouw resultaat, dat ben jij. Je hebt alleen controle over jezelf en jouw leven als je zelf de beslissingen neemt. Als jij het niet doet, doet iemand anders of de tijd dat voor jou. Houd controle over je leven en maak bewust heldere en duidelijke keuzes. Zorg ervoor dat je dat clear en simple doet. Vaak maken wij het ons te moeilijk door ons van alles in ons hoofd te halen en allerlei negatieve scenario’s uit de kast te halen. Ik hoor vaak de opmerking: “wat nou als dit of dat gebeurt”. Ik antwoord dan altijd: “wat nou als dat niet gebeurt”.

Iedere dag neem je beslissingen. Sommige zijn eenvoudig en andere zijn lastig, omdat ze twijfel en onzekerheid vanwege de consequenties van je keuze oproepen. In je hoofd verzin je er van alles bij en dan ontstaat de strijd tussen gevoel en verstand. Je ervaart dat het niet eenvoudig is om in deze brij van gevoelens en gedachten de juiste keuze te maken. Daar gaat het om: je bent bang om verkeerde keuzes te maken. Als dat gebeurt, stel jezelf dan de vraag: waar ben ik werkelijk bang voor? Zie het zoals het is en maak het niet erger dan het is. Hou je bij de feiten en maak het niet onnodig ingewikkeld. Volg je gevoel. Spijt krijg je van de dingen die je niet doet.

Hoe meer keuzes, hoe moeilijker

De meeste mensen hebben moeite met keuzes maken. Hoe meer keus je hebt, hoe moeilijker het wordt. Hoe meer er op de menukaart in een restaurant staat, hoe moelijker het is om te kiezen wat je wilt eten.

Twijfelaars hakken geen knopen door. Ze zijn afwachtend en door deze houding gaan mogelijkheden aan hun neus voorbij of maken ze de verkeerde keuzes. In beide gevallen hebben ze achteraf spijt.

Succesvolle mensen nemen makkelijker en sneller beslissingen. Ze zijn overtuigd, maken snel keuzes en blijven daar dan ook bij. Ze twijfelen niet en blijven bij hun standpunt. Ze nemen de consequenties.

“Verandering begint met een beslissing. Als je iets aan jezelf of aan je huidige bestaan wilt veranderen, begint dat met de beslissing om het te doen.”

Ben jij hier klaar voor en wil je daar met mij over sparren of wil je hierbij geholpen worden? Ik ga graag het gesprek met je aan om te kijken hoe jij dit kunt oppakken. Bel (06-48174280) of mail (info@achivers.nl) me. Dan kijken we samen wat jij kunt bereiken.

Deel dit bericht

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven