De 5 generaties op de werkvloer

SmitDeVries

26 oktober 2022 | boostrz

Babyboomers, generatie X, patatgeneratie, millennials en generatie Z. Wat is hun plek op de werkvloer? En wat is hun vorm van leidinggeven? Dat vertellen we je.

1940-1955: Babyboomers/Protestgeneratie

Plek op de werkvloer: (bijna) gepensioneerd, wil kennis overdragen.

Vorm van leidinggeven: hiërarchisch en democratisch.

De kinderen die opgroeiden in naoorlogse euforie vroegen zich af waarom hun ouders zo stil waren gebleven. Zelf kwamen ze veel in opstand en eisten van alles op. De échte boomers zijn al bijna allemaal met pensioen, maar hebben veel kansen gekend op de arbeidsmarkt.

1955-1970: Generatie X/Generatie Nix

Plek op de werkvloer: expert.

Vorm van leidinggeven: teamgericht en balans zoeken tussen de verschillende teamleden.

Deze generatie had in het algemeen een moeilijke start op de arbeidsmarkt, er waren veel hoogopgeleiden die zonder werk zaten. De ‘verloren generatie’ die zonder banen zaten dankzij de babyboom.

1970-1985: Pragmatische generatie/Patatgeneratie

Plek op de werkvloer: professional.

Vorm van leidinggeven: netwerkend, efficiënt en delegeren.

Een deel van de pragmatische generatie weet nog hoe het leven is zonder computer, maar waar het stereotype van generaties voor hen ‘een stelletje digibeten’ is, groeiden zij op met deze technologie. De term ‘patat’ komt van het verwijt dat hun veel kwam aangewaaid en ze daardoor discipline zouden missen.

1985-2000: Millennials, Generatie Y

Plek op de werkvloer: student/young professional.

Vorm van leidinggeven: persoonlijk, authentiek en dichtbij.

Voor twintigers en dertigers op de werkvloer is social media vaak een groot onderdeel van hun leven. Het idee is dan ook dat ze de eis instagramable aan hun eten en vakantiebestemmingen geven. Verder zijn burn-outs, keuzestress en angststoornissen problemen die vaak voorkomen bij deze nog jonge werkenden, die een grote prestatiedruk voelen.

2000-2015: Bewuste Generatie/Generatie Z

Plek op de werkvloer: stagiair/starter.

Vorm van leidinggeven: mentor die vooral de soft-skills bijbrengt.

Deze generatie zit voor een groot deel nog in de schoolbanken, maar een aantal van hen bevindt zich al wel op de werkvloer. Kinderen die ‘niet meer weten hoe het is om buiten te spelen’, maar daardoor het meest techwise zijn van alle generaties. En de stempel ‘bewuste generatie’ krijgen ze, omdat ze meer dan ooit social media gebruiken om te protesteren tegen racisme, milieuvervuiling, seksisme et cetera.

Training Leidinggeven aan de nieuwe generatie

Maar hoe geeft je leiding aan de nieuwe generatie? Want hun eisen en wensen zijn heel anders dan die van de ‘oudere’ generaties. Daarom hebben we bij Achivers de training Leidinggeven aan de nieuwe generatie dit najaar op de agenda gezet. Omdat we het jou en je collega’s gunnen om je te verdiepen in dit onderwerp. En hiermee samen te groeien, de onderlinge samenwerking en communicatie te verbeteren.

Want vergeet niet: 40% van de nieuwe generatie staat vaak al met één been buiten – op zoek naar een betere werkgever of leidinggevende die wel oog heeft voor hun persoonlijke ontwikkelbehoefte.

Deel dit bericht

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven