3 tips om je mentale gezondheid te boosten

SmitDeVries

10 mei 2021 | Achivers

We hebben het vaak over het effect van goed leiderschap en welke vaardigheden belangrijk zijn om een goede leider te zijn. Wat daarbij in mijn optiek vaak onderbelicht blijft, is het mentale deel. Want het vergt best veel van je als je een goed leider wilt zijn.

“Worrying is like a rocking chair, it gives you something to do, but it gets you nowhere” -Glen Turner

Als je mentaal gezond bent, dan functioneer je beter, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je beter omgaan met problemen. Het is dus dat deel dat ons in balans houdt en zorgt dat we goed kunnen functioneren. Ook op mentaal vlak moeten we dus goed voor onszelf zorgen.

Gebruik gewoon je boerenverstand

‘Maar hoe zorg ik nu voor mijn mentale staat zonder dat het zweverig wordt?’ Van termen als mindfulness of meditatie krijgen veel mensen al snel jeuk. Onterecht overigens, maar velen associëren het met dat er iets niet goed met je is. Gelukkig kun je ook voor een mentaal gezonde toestand zorgen met je boerenverstand. Niks zweverigs, geen moeilijke yoga posities of knuffelen met bomen. Gewoon je boerenverstand.

Wat belangrijker is, is dat je er wel aandacht aan geeft. Dat je er gewoon eens over nadenkt. Om je te helpen heb ik hier drie handige tips voor je.

1. Bouw op vaste tijden verschillende pauzes in

Ja, lekkere open deur zal je denken. Maar ik weet zeker dat je nog niet helemaal bewust bent van de impact die onze nieuwe manier van werken op je heeft. Wist je bijvoorbeeld dat door al het online werken in een thuissituatie de werkdag gemiddeld ruim 48 minuten langer duurt dan voor de corona situatie? En het aantal vergaderingen is met zo’n 13 procent toegenomen. *

Beperk je pauze daarom niet alleen tot tijdens de lunch. Maar stap gewoon regelmatig even weg van je werkplek. Maak een korte wandeling of schiet je sportkleding aan en doe een 10 minuten workout. Hiermee maak je ook je hoofd even leeg en kun je weer fris verder tot je volgende break.

2. Kom uit je hoofd

Soms zit het gewoon even niet mee. Komen de muren op je af, omdat alles thuis plaatsvindt. Je huis is inmiddels je werkplek, klaslokaal voor je kinderen en met een beetje pech je quarantaine plek. Deel je gevoel met een goede vriend, vriendin of collega. Vaak doen we dat niet en houden we het bij ons. Het lastige is dat we dan telkens in rondjes blijven denken en in ons hoofd telkens op hetzelfde punt terugkomen. Het welbekende piekeren. Dat komt omdat je geen andere perspectieven hebt. Ons denken wordt niet onderbroken en we bieden onszelf daarmee ook geen ander uitzicht.

Uit je hoofd dus. Praat erover en laat anderen meedenken over hoe je weer goed in je vel kunt komen.

3. Ervaar en voel, ben bewust

Door de waan van de dag missen we vaak de kleine dingen die juist een enorme positieve impact kunnen hebben. We hebben de neiging om ons te focussen op de problemen die we moeten oplossen, deadlines die we moeten halen of zaken die niet goed zijn gegaan. Dat draagt niet heel erg bij aan een positief en energiek gevoel.

Spreek met jezelf af dat telkens als je iets positiefs meemaakt, je hier bewust even bij stilstaat. Dat je het moment echt even ervaart en de emotie voelt voordat je doorgaat. En dat kunnen hele simpele dingen zijn waar je anders zo aan voorbij was gelopen. Bijvoorbeeld een fantastisch mooie zonsopkomst of -ondergang. Die grappige opmerking van je zoon of dochter. Een heerlijke maaltijd met je lief. Er zijn enorm veel van dit soort momenten op de dag, je moet ze alleen willen zien én voelen.

“Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony” -Mahatma Gandhi

* (Bron: Harvard Business School)

Deel dit bericht

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven